Карасура
 
1АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В БЪЛГАРИЯ
 
 
 
 
 
Учени от Института за праисторическа археология изследваха заедно с техни колеги от Българската академия на науките едно значимо поселение в Северна Тракия.
Карасура
 
Местността се намира на южните склонове на планината Средна гора, на около 50 км североизточно от Пловдив, близо до град Чирпан. В древни времена то е било станция върху най-краткия (тъй като е диагонален) път между Европа и Близкия Изток.
 
Като "римски военен път" той е свързвал значимите антични градове Сингидунум (Белград), Сердика (София) и Адрианополис (Одрин) със столицата на Източно-римската империя Константинопол, по-късната Византия и днешния Истанбул на Босфора.
 
До ден днешен този път (Е75 и Е80) изпълнява важна функция в Европейското транзитно движение.
 
следващ лист
 
 
 
[Начало] [Данни за разкопките] [1-Археологически разкопки в България] [2-Едно място с история от 6000 години] [3-Праисторическото заселване] [4-Римски светилища] [5-Укрепена крайпътна станция] [6-Късноантичен град] [7-Раннохристиянски център] [8-Закопани съкровища] [9-Гробове] [10-Спирка за кръстоносци и търговци] [За контакти] [Устав на дружеството] [Дейност на дружеството]